27/8/09

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΞΙΑ


All is loneliness before me
Loneliness divorce me

Loneliness before me

Φυσικά... Για πάρα πολλούς. Και δεν χρειάζεται κανείς να είναι σε ερημονήσι για να αισθάνεται έτσι. Ούτε να είναι σε μια άδεια πόλη μια νύχτα μετά από βροχή, ούτε σε ένα καφενείο κλειστό τα ξημερώματα.
Βέβαια, μπορεί να είναι με την καλύτερη -δυνητικά και εγκυκλοπαιδικά- παρέα και, παρ' όλα αυτά να είναι μόνος του. Όχι να αισθάνεται. Να είναι.
Η ιστορία μας όμως δεν θα ασχοληθεί με την μοναξιά κανενός απο εμάς. Ίσως γιατί δυσκολεύομαι εξαιρετικά να εκφράσω αυτά που μου έρχονται στο μυαλό. Ίσως, απο την άλλη, να αισθάνομαι πως δεν έχω δικαίωμα να μιλήσω για την μοναξιά άλλων ανθρώπων.
Έτσι, ας δούμε τι επιφυλάσσει η σημερινή ανάρτηση.
Mια μουσική ιδιοφυία κατ' ευθείαν απο τους πολύβουους δρόμους της Νέας Υόρκης, ο Louis T. Hardin (1916-1999), γνωστός περισσότερο (?) ως Moondog, έδωσε τη δική του εκδοχή της μοναξιάς στο All is Loneliness. Το κομμάτι, διάρκειας πάνω κάτω ενός λεπτού, εμφανίζεται στην επίσημη δισκογραφία του στο άλμπουμ Moondog 2 του 1971. 'Ομως, είναι γραμμένο πολύ, πάρα πολύ πιο πριν.
Λιτό, οπως θα περίμενε κανείς από έναν άνθρωπο που γνώρισε ένα άλλο είδος μοναξιάς, αυτό της απώλειας της όρασης, αποτέλεσμα μιας στιγμής νεανικής απροσεξίας, μιας έκρηξης ...και....



Το 1967, στο πρώτο άλμπουμ που κυκλοφορεί η Janis Joplin, με το πρώτο σχήμα, τους Big Brother and the Holding Co, εμφανίζεται (ως τελευταίο τραγούδι, αλλά στην κανονική βινυλιακή κυκλοφορία) το All is Loneliness, σε μια εξαιρετική ερμηνεία. Το τραγούδι, έχει επιμηκυνθεί κατα ενα λεπτό ακόμη, ίσως και λίγο παραπάνω. Έχει αποκτήσει τον χρόνο που χρειάζεται για να γίνει πιο γνωστό, να παιχτεί στο ραδιοφωνο, αλλά...
..Αλλά η Τζάνις αγγίζει τις blues ψυχές. Το τραγούδι του Μoondog, είναι περισσότερο μπλουζ, περισσότερο απο πάρα πολλά άλλα, όμως δεν εχει τίποτε το συμβατικό. Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι (μεταξύ αυτών και οι αποκαλούμενοι "πιουρίστες", είδος προς περιφρόνηση) θα αδιαφόρησαν γι αυτή τη θρηνητική απόδοση του τραγουδιού.



1993. Kυκλοφορεί το Demon Box των Νορβηγών Motorpsycho. Ένα πολύ δυνατό άλμπουμ αυτής της τρομερής και δημιουργικής παρέας απο το βορρά. Δεν έχουν ακόμη εντελώς πάρει το δρόμο που τους καταξίωσε στη συνείδησή μου, αυτόν του σύγχρονου προγκρέσιβ, αλλά στο δίσκο υπάρχουν έντονα ίχνη πως το γκρουπ είναι κάτι το ξεχωριστό. Έχω ακούσει ελάχιστα πράγματα, ας πούμε ψήγματα απο το δίσκο, και απλώς έχω δει και κάποιες κριτικές. Δυο χρόνια αργότερα, βρίσκομαι σε μεγάλο δισκάδικο της Αθήνας - που δεν έχει βινύλια πια - και ψαχουλεύω στα ράφια. Η μουσική που παίζει, σε ένα πικάπ δίπλα στην μεσαία κολώνα, είναι ιδιαίτερα δυνατή - όχι σε ένταση, αλλά σε πάθος. Ξαφνικά, ένα απίστευτο κομμάτι κάνει έντονη την παρουσία του στο υπόγειο και με αποπροσανατολίζει στην αναζήτησή μου. Ψάχνομαι να δω τι είναι. Στην αρχή σκέφτηκα να ρωτήσω τους υπαλλήλους του μαγαζιού, αλλά είχα παλιότερα "πάρει το μάθημά μου", με τη μορφή ενός ξερολίστικου και αγενούς μπλαζέ ύφους, και προτίμησα να το ψάξω μόνος μου. Ναι, είναι το Demon Box. Είμαι τυχερός που το μαγαζί δεν είχε πολύ κόσμο (ελάχιστους) και ο dj βαριόταν να βάζει διάφορα. Είμαι τυχερός ακόμη που η ετικέτα του βινυλίου ήταν απο την πλευρά που επέτρεπε την αναγνωριση του. Φεύγω, και πηγαίνω στο μαγαζί του φίλου μου του Πάνου, το βρίσκω και το αγοράζω (μαζί με άλλα). Το ίδιο απόγευμα, αναζητώ το κομμάτι και.. ναι, είναι το All is Loneliness...
Μια διασκευή καταπληκτική, αφήνει τη γευση μιας μοναχικής ιεροτελεστίας ή ενός τραγικού αφορισμού. Και ήδη, η διάρκεια έχει φτάσει τα πέντε λεπτά..


..Και οι στίχοι?
Εδώ τα πράγματα μπλέκονται λίγο μια και φαίνεται πως όσοι ασχολήθηκαν με το τραγούδι, έδωσαν και το δικό τους στίγμα. Θα βάλω τους στίχους, για τους δικούς μου λόγους, όπως αποδόθηκαν απο την Joplin.

All is loneliness
before me
Loneliness here for me.
Loneliness.

All is loneliness
Loneliness here for me
Loneliness here for me
Loneliness here for me
Loneliness here for me
Loneliness here for me.

All is loneliness
Loneliness here for me
Loneliness before me
Loneliness before me
Loneliness before me
Loneliness before me
Loneliness.

Loneliness come botherin' 'round my house
Loneliness come botherin'
Loneliness come botherin'
Loneliness come botherin' round my house
Loneliness

Loneliness come worryin' round my door
Loneliness come worryin'
Loneliness come worryin'
Loneliness come worryin' round my door
Loneliness, oh loneliness

All is
Loneliness before me
Loneliness before me
Loneliness before me
Loneliness before me
Loneliness before me
Loneliness before me
Loneliness ...

Kλείνω αυτή την "εγκυκλοπαιδική" (ας την βαφτίσω έτσι) ανάρτηση, με την παρατήρηση πως οι τρεις εκτελέσεις που ανέφερα, έχουν κι ένα αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό. Μεγαλώνουν με την πάροδο των ετών. Μήπως σημαίνει κι αυτό κάτι σχετικό με τη μοναξιά?

4 σχόλια:

La Folie Du Jour είπε...

Μικρο, κομψό, οξυδερκές, καλοκεντραρισμένο δοκιμιο γυρω απο την "περιπέτεια" στο χωρο και χρονο, των ηχων αλλά και των πραγματων που εκτυλισσονται γύρω τους και που αναλογοντας σε τουτους τους ήχους μενουν ίδια και ομως αλλαζουν, χανονται ή επιστρέφουν, εξελίσσονται...

Θαυμάσια ανάρτηση, καθόλου εγκυκλοπαιδική αφού η "ουσια" της έγκειται όχι στις πληροφοριες αλλα σ'αυτό που χάρη σε σένα αναδεικνύεται.

Το αμετρητες φορές κομμένο νημα των πραγματων που σε ολους μας αφορούν, ξαναματιζουν οι "ήρωες" της μουσικης ιστοριας σου. Μαζι τους, Σωτήρη, και συ ετούτο το νημα ως σκυτάλη βαστάς.

Lapsus digiti είπε...

WANTS

Beyond all this, the wish to be alone
However the sky grows dark with invitation-cards
However we follow the printed directions of sex
However the family is photographed under the flagstaff -
Beyond all this, the wish to be alone

Beneath it all desire of oblivion runs
Despite the artful tensions of the calendar,
The life insurance, the tabled fertility rites,
The costly aversion of the eyes from death -
Beneath it all desire of oblivion runs.

PHILIP LARKIN

Υ.Γ. Μοναξιά, λησμονιά -προφάσεις για να ακούμε αδιαλείπτως μουσική και για να διαβάζουμε περισσότερο!

Υπέροχη η ανάρτησή σας. Η μουσική σας παιδεία είναι εγκύκλια! Απευθύνεται σε πολλούς και διαφορετικούς ακροατές- αναγνώστες, και τους συγκινεί το ίδιο...

Δικό σας:

www.youtube.com/watch?v=GAJ2skOJvdY&feature=related

Sotiris είπε...

Σας ευχαριστώ για τα πολύ καλά σας λόγια. Πάντα μου άρεσε η αναζήτηση όχι απλά των ήχων, αλλά και η σχέση μεταξύ τους, όπως πολύ σωστά αναφέρετε La Folie Du Jour. To αν "κρατώ το νήμα ως σκυτάλη" (φράση που με έκανε να δακρύσω απο παιδική ντροπή) δεν το γνωρίζω..Θεωρώ φυσικά πως αυξάνει τις ευθύνες μου απέναντί σας..
...
Και αν πράγματι όπως γράφεις, αγαπητή Lapsus, συγκινεί το ίδιο διαφορετικούς αναγνώστες/ακροατές, δεν κάνει τίποτε παραπάνω απο το να αυξάνει την επιθυμία μου να συνεχίσω να σκάβω τις αναμνήσεις, τις εμπειρίες και τις σκέψεις. Μου; Μας; Δεν ξέρω.
..Και... αυτή η σκηνή απο την εξαιρετική ταινία που παραθέτεις, ναι, είναι μια που με έκανε πριν απο χρόνια να πεταχτώ απο την καρέκλα μου φωνάζοντας "ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ!!".
Να είστε καλά..

QwfwqN είπε...

Να προσθέσω τη χαρά μου!

 

Free Blog Counter
Poker Blog