28/1/09

ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ + ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ (?) ΝΟΗΜΑ



Το τραγούδι "Fly Fly, My Sadness" από τη συνεργασία των Huun Huur Tu (απο την Tuva) και του Βουλγαρικού πολυφωνικού συγκροτήματος Angelite - The Bulgarian Voices, είναι η σημερινή μου ανάρτηση. Το ομώνυμο άλμπουμ του 1996 αποτελεί την πρώτη συνεργασία μεταξύ αυτών των εκπληκτικών μουσικών που τιμούν τις παραδοσιακές μουσικές τους (ακολούθησε το "Mountain Tale" του 1999). Την παραγωγή επιμελήθηκε ο Misha Alperin (στην ECM πλέον), o οποίος και συμμετείχε ενεργά σε αρκετά από τα τραγούδια του άλμπουμ...
Το βίντεο που συνοδεύει με τις εικόνες του το τραγούδι, δεν έχει καμία σχέση ούτε με Τούβα, ούτε με Βουλγαρία. Ειναι - όπως λέει ο δημιουργός του - συρραφή από όμορφες φωτογραφίες φινλανδικών τοπίων. Όμορφες
Το τραγούδι:


..και η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης - απόδοση από το wikipedia (σωστά τα λέει, ελέγχθηκαν)

Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης, λόγω της φωτοχημικής δράσης στο διοξείδιο του άνθρακα, στο διοξείδιο του θείου και στους υδρατμούς, παράγεται θειικό οξύ. Λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας (169nm) το διοξείδιο του άνθρακα διασπάται σε μονοξείδιο του άνθρακα και σε ατομικό οξυγόνο. Το ατομικό οξυγόνο είναι εξαιρετικά δραστικό. Όταν αντιδράσει με το διοξείδιο του θείου, που υπάρχει σε ίχνη στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, δίνει τριοξείδιο του θείου, που όταν ενωθεί με τους υδρατμούς, που υπάρχουν κι αυτοί ως ίχνη στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, σχηματίζουν θειικό οξύ.

οι αντιδράσεις:
CO2CO + O
SO2 + OSO3
SO3 + H2O → H2SO4

Στα ανώτερα, ψυχρότερα τμήματα της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης, το θειικό οξύ βρίσκεται σε υγρή κατάσταση, και πυκνά σύννεφα θειικού οξέος καλύπτουν εντελώς την επιφάνεια του πλανήτη. Το στρώμα των νεφών αυτών εκτείνεται κυρίως ανάμεσα σε 45-70km πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη, ενώ αραιότερα νέφη φτάνουν απο τα 30 έως τα 90km πάντα πάνω από την επιφάνεια. Αυτά τα μόνιμα σύννεφα της Αφροδίτης παράγουν μια συμπυκνωμένη όξινη βροχή, όπως τα σύννεφα στη Γη παράγουν τις συνηθισμένες μας βροχές..

+ Μια ερώτηση..(χωρίς νόημα)

--.. Τι συνδέει άραγε (νοερά πάντα) έναν φυσικό που θαυμάζει τον Richard Feynman με την παραδοσιακή βουλγαρική μουσική, μια διαφήμιση σε κουρείο για λεφτά, πολλά λεφτά, με την μουσική της Τούβα, το θειικό οξύ (βιτριόλι) με το έργο του Τάσσου "Κραυγή", την Αφροδίτη με την λύπη? (Ή κάποιος άλλος συνδυασμός μεταξύ όλων των παραπάνω)

Αρκεί η συνηθισμένη μας βροχή να ξεπλύνει τις αμαρτίες μας?..

στην Κ.Κ.--

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η απορια μου ειναι η εξης:
Η θερμοκρασια στην επιφανεια και τη χαμηλότερη ατμοσφαιρα της Αφροδίτης ειναι μεγαλυτερη απο 400 βαθμους C.
Το σημειο βρασμού του θειικού οξέος ειναι στους 330 περιπου.
Φτάνει λοιπον σε μορφη σταγονιδιων το θειικο οξυ στο εδαφος του πλανήτη; Προκειται δηλαδη όντως για φαινομενο όμοιο με βροχη;
Αν ναι, μηπως συντελει σ`αυτο η πολυ υψηλή εκει ατμοσφαιρική πίεση;

Ο υπαινικτικος τροπος με τον οποιο χειριζεσαι πολυσήμαντα (αναμεσα σε συμφραζομενα και υπονοoύμενα) το μοτιβο της "οξινης βροχης" ανοιγει οντως πολλα ζητηματα. Προσωπικα με ελκυει κυριως η προοπτική της (οχι απαραιτητα ειρηνικης και οχι διχως προσωπικο κοστος) δρασης υπο την συνηθισμενη μου βροχη. Απο εκεινο πάντως το ειδος μεταφυσικης που θεωρω οτι βρισκεται στον αντιποδα αυτης της προοπτικης (ενοχες, αμαρτιες, τιμωριες, εξαγνισμοι, αυτοεξαγνισμοι κλπ), εχω να πω οτι καλο ειναι να κρατα κανεις αποστασεις μεγαλυτερες απο τις πλανητικες.

Υποχρεος και παλι σ` ετουτα τα μαγνητικά πεδια (τα λενε και αναρτησεις Stern-Gerlach) που με κανουν να θελω, οχι να εκφραζομαι αλλα να σου μιλω.
p.

Sotiris είπε...

Καλησπέρα
Να τα πάρουμε με τη σειρά. Ναι, η πιεση στην επιφάνεια της είναι περιπου 90τόσες φορές μεγαλύτερη απο την αντίστοιχη στη Γη. Άρα, στέκει επιστημονικά η "έννοια" της βροχής. Τα πράγματα βέβαια δεν είναι τόσο απλοποιημένα, απλά έψαχνα για κάτι τέτοιο ωστε η κραυγή μου να έχει εναν άλλο, επιστημονικοφανή αν θες, μανδύα. Ίσως να ζήλεψα κι εγω απο την άνεση που είχε ο Φασμπίντερ να βάζει εξισώσεις φυσικής στις ταινίες του (κάτι που είδαμε και στο "Τριο της Μπελβίλ", ναι!!). Ιεροσυλία? Μπορεί.
Η προτελευταία φράση - για αμαρτίες και βροχές - ήταν απλά κάτι σαν ενας επίλογος, σαν μια έκφραση - αφορισμός/ευχή (οπως το δεις), χωρίς άλλη σημασία.
Καταλαβαίνω πως είμαι απόλυτα ασαφής.
Ίσως ήταν η πιο ομιχλώδης ανάρτηση. Με ομίχλη πιο πυκνή και απο τα σύννεφα της αφροδίτης.
Και ίσως η λέξη "αμαρτία" θα έπρεπε - στη συγκεκριμένη ανάρτηση - να αντικατασταθεί απο τη λέξη "έγκλημα". Γιατί, όταν πετάς βιτριόλι σε κάποιον, έγκλημα είναι...
Οι αμαρτίες, εξαγνισμοί και τα συναφή, πες πως για μένα είναι κάτι γενικότερο και φυσικά σε καμμία περίπτωση θεολογικός ή μεταφυσικός όρος!
Θα επανέλθω όμως.. σύντομα! Εχει πολύ ενδιαφέρον και λεπτό αυτό το πεδίο συζήτησης που θέτεις και θέλω να είμαι εντελώς σαφής!
Να σαι καλά
Σωτήρης

 

Free Blog Counter
Poker Blog