26/4/09

ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ?


Η αποψινή ανάρτηση φιλοξενεί, χωρίς πολλά πολλά λόγια, το αριστουργηματικό κομμάτι του 1912 Çeçen Kizi (νεαρή κοπέλλα απο την Τσετσενία) του μεγάλου Τούρκου μουσικού Tanburi Cemil Bey (1873-1916) απο την Κωνσταντινούπολη. Η εκτέλεση που διάλεξα είναι αυτή του Emin Findikoglu και απο την φανταστική συλλογή "Bosporus Bridges - Α Wide Selection of Turkish Jazz and Funk 1969-78".



Με λίγη προσπάθεια, μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τον σκοπό. Το κομμάτι, πέρασε και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, αν και έγινε λιγάκι πιο "ελαφρύ" μια και ο νησιώτικος αέρας πάντα προσπαθεί να ξεπλύνει τις πληγές των ανθρώπων, κράτησε αρκετά απο τη μελαγχολία του και έμεινε στη μουσική παράδοση γνωστό σαν "Τα Ξύλα"...
Απο το Λεσβιακό Παραδοσιακό Συγκρότημα - Ν.Καλατζής (σαντούρι, φωνή), Τ.Κουλούρης (βιολί), Χ.Παπανικολάου (κιθάρα)- και την κασέτα του "Τα Μυτιληνιά μας, νο.2, 1979" ακούμε και αυτή την "εκδοχή". Όπως πρέπει να γίνεται και σε κάθε ιστορία που διαβάζουμε. Άλλωστε, τόσο η ομορφιά όσο και ο πόνος, σύνορα δεν γνωρίζουν..



Και το μικρό κορίτσι απο το Γκρόζνι (το ξεχάσαμε, έτσι δεν είναι?) εξακολουθεί να κρατάει κλειστά τα μάτια του, αρνούμενο πεισματικά να μας χαρίσει το χρώμα τους..

3 σχόλια:

QwfwqN είπε...

Ωραίο!!!

Hunter είπε...

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ! 5 ΦΟΡΕΣ ΣΕΡΙ ΤΟ ΑΚΟΥΩ, ΦΙΛΕ ΜΟΥ...

ΜΕ ΕΣΤΕΙΛΕΣ ΠΑΛΙ ΑΠΟΨΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΩ ΥΠΝΟ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΜΕ ΤΙΣ 1 ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ...

ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΣΩΤΗΡΗ.

Sotiris είπε...

Όλος ο δίσκος είναι υπέροχος Νίκο μου (και βρίσκεται και εύκολα!)
Υπάρχουν αρκετά τέτοια έργα που λειτουργούν σαν μουσικοί πυρηνικοί πυροκροτητές και προκαλούν μουσικές αλυσιδωτές αντιδράσεις! Θα επανέλθω σύντομα σε αυτό το χώρο με μια "έκπληξη"!!!
νΑσαι ΚαλΑ
σωτηρης

 

Free Blog Counter
Poker Blog