3/2/09

ΜΙΖΕΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑ

Παρατήρησα εδω και λίγες μέρες πως κάποια απο τα βίντεο που δανείζομαι απο το youtube δεν είναι πια διαθέσιμα. Οι λόγοι είναι δυο ειδών:
Ο πρώτος - και σεβαστός - ειναι πως ο χρήστης που τα είχε ανεβάσει θέλησε για τον οποιοδήποτε λόγο να μην τα έχει πλέον σε κοινή θέα. Αν δεν ήθελε να τα μοιράζεται, θα έβαζε ενα "embedding disabled by request" και θα καθάριζε. Βέβαια, πάντα υπάρχει τρόπος να τα "κλέβει" κανείς, αλλά ο σεβασμός είναι προυπόθεση μη προβληματικής συμβίωσης στην διαδικτυακή γειτονιά.
Ο δεύτερος - και πλέον σοβαρός - ειναι η απόφαση συγκεκριμένης δισκογραφικής/κινηματογραφικής εταιρίας να αποσυρθούν όλα τα βίντεο των καλλιτεχνών της απο το youtube θέτοντας ως επιχείρημα τα ταλαίπωρα "πνευματικά δικαιώματα". Με λίγα λόγια, ενας "ξεχασμένος" καλλιτέχνης, όπως π.χ. ο Robyn Hitchcock, δεν πρέπει να συνοδεύει με τη μουσική του τις σκέψεις μας γιατί υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα της χ ή ψ εταιρίας.
Απο την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με το youtube, χάρηκα πρώτα απ' όλα για τη δυνατότητα που είχα να ανασύρω αναμνήσεις, να δω μετά απο πολλά χρόνια κάποιους να παίζουν επι σκηνής, και το σημαντικότερο, διαβάζοντας τα σχόλια των επισκεπτών των τραγουδιών αυτών να δω πως τους (ή δεν τους) άγγιξε.
Ισως, αν υπήρχε μια στάλα μυαλουδάκι σε κάποια golden boys, θα διαπίστωναν πως όλη αυτή η ιστορία δεν ήταν τίποτε άλλο απο μια προβολή των καλλιτεχνών τους, απο την οποία, αν τη διαχειρίζονταν σωστά, θα είχαν και κέρδος μια και ΑΥΤΟ είναι που τους ενδιαφέρει αποκλειστικά.
Δεν είμαι απογοητευμένος, είμαι εξαγριωμένος. Μου θύμισε περίπτωση προ 20ετίας, σε επαρχιακό δισκάδικο, όπου ανάμεσα σε βλακο-χιτς και ηλίθια εξώφυλλα, βρήκα ένα άλμπουμ του ....John Tavener (που ήταν σε άψογη κατάσταση, προφυλαγμένο απο ενα δίσκο που πουλούσε τρέλες στις σευχέλλες και απο εναν άλλο με κάτι με πλάτσα πλούτσα, κάτι τέτοιο). Πηγαίνω να τον πληρώσω και ο κ.δισκάς με επέπληξε λέγοντας "δεν τον πουλάω, τον έχω για να τον γράφω!!!!!!!". Γνωστή σκηνή. Το δισκάδικο έκλεισε μετά απο 2-3 χρόνια και έγινε σουβλατζίδικο.
Καλό θα ήταν επομένως να αρχίσουν και αυτά τα golden boys που λέγαμε πιο πριν, να μαθαίνουν ίσως και καμιά άλλη τέχνη, γιατί σύντομα θα τη χρειαστούν με τα μυαλά που κουβαλάνε.
Ακούγεται πως ειδικά κλιμάκια των εταιριών αυτών, θα κόβουν τα αυτιά όσων περνούν έξω απο το σπίτι μου και ακούν (εκούσια ή ακούσια) πάνω απο 10 νότες τραγουδιών των καλλιτεχνών τους... Βρε δεν πάνε στο διάολο..

--..Η μουσική μας περιπέτεια θα συνεχιστεί, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης στη διάταξη Στερν-Γκέρλαχ. Ο εκνευρισμός την απορρύθμισε..--


4 σχόλια:

paramo είπε...

Αγαπητε Σωτηρη, ψυχραιμια και υπομονη.Ειναι γνωστό πως ενα σωρο πραγματα που αφορουν στα μουσικα (και οχι μονο) ιστολογια ειναι εντελως μετεωρα και αβεβαια. Αν μπορουμε να βοηθησουμε σε κατι, με μεγαλη μας χαρα. LFDJ

Sotiris είπε...

Φίλε paramo, η αβεβαιοτητα είναι αναπόσπαστο μέρος της ύπαρξής μας, γενικότερα και φυσικά όχι σε συγκεκριμένα ζεύγη σαν κάποια απο αυτά που διατύπωσε ο Heisenberg εδω κι αρκετά χρόνια. Απλά, δεν υπάρχει πλέον το βίντεο του Χίτσκοκ και η ιστοριούλα μου είναι λειψή. Αισθάνθηκα μόλις το διαπίστωσα σαν να ήμουν σε μια τάξη κωφαλάλων και χωρίς κιμωλία...
Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι επόμενες δυο αναρτήσεις είχαν την ίδια τύχη..
Τέλος πάντων, θα σκεφτώ κάτι μόλις ηρεμήσω.
Δεν μου είπες, ευχαριστήθηκε ο/η φίλος/η απο την ανάρτηση/request των Βαν ντερ Γκραφ?
Σωτ

paramo είπε...

Γεια χαρα Σωτήρη,
Για τους VDG δες σχολιο 1 στην αντιστοιχη ανάρτηση.

Ειναι προφανες πως η γνωση, η μνημη και η αγαπη για τους VDG και τον P. H. προσέφερε ενα απο τα πιο ξεχωριστά post.

To Loops and Reels ειναι απο τις "πειραματικές" κυκλοφοριες του P.H.
με ορισμενες ιδεες ή παραλλαγές ιδεών που εχουν χρησιμοποιηθει σε καποια απο τα κανονικα αλμπουμ του.Σιγουρα ενδιαφερον.
Σ`ευχαριστω και εγω για αυτην την αναρτηση.

Θα ηθελα επισης να ρωτησω μηπως υπάρχει e-mail διευθυνση στο ιστολογιο σου (για την περιπτωση που ισως στο μελλον χρειαστει να επικοινωνησω μαζι σου μεσω αυτης).

η δικη μας: lafoliedujourblog@gmail.com

Πολλούς χαιρετισμούς
paramo

Sotiris είπε...

Φυσικά υπάρχει email, πολλά θα έλεγα, απλά ήθελα τα τυχόν σχόλια να είναι μέρος των αναρτήσεων. Άλλωστε η αλληλεπίδραση είναι νόμος της φύσης.
Ήδη, μάλλον διαβάζετε το μειλ!!
Σωτ

 

Free Blog Counter
Poker Blog