23/2/09

ΔΕΝΔΡΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ



Στον πρώτο δίσκο των Φινλανδών Piirpauke με τον ομώνυμο τίτλο (1975) οδηγεί η σημερινή ανάρτηση. Ένα από τα σημαντικότερα τζαζ ροκ συγκροτήματα αυτής της χώρας, από τα πρώτα που έβαλαν στη μουσική τους στοιχεία παραδοσιακών μουσικών, κάτι σαν να λέμε "world jazz" (για όσους αρέσκονται σε ταμπέλες).
Και το κομμάτι που έχουμε εδώ, το Κonevitsan Kirkonkellot, στηρίζει το θέμα του σε ένα παραδοσιακό σκοπό της Καρελίας. Ο εκ των ιδρυτών των Piirpauke, ο κιθαρίστας Hasse Walli, ανήσυχο μυαλό (και με τι μουσικό είδος δεν έχει ασχοληθεί) σε αυτή τη ζωντανή εκτέλεση του '96, εικοσιένα χρόνια με τα την κυκλοφορία του άλμπουμ, μαζί με το υπόλοιπο συγκροτημα, δείχνουν πως η φρεσκάδα δεν χάνεται με τα χρόνια, αρκεί κάποιος να μη μένει αδρανής.
Κonevitsan Kirkonkellot: Οι καμπάνες της Κονεβιτσα. Σε αυτό το μικρό νησάκι της ευρύτερης περιφέρειας του Λένινγκραντ, με τα ψηλά δέντρα βρίσκεται και το ορθόδοξο μοναστήρι Konevsky, αξιοθέατο της περιοχής που όταν παγώνει το νερό της λίμνης Λαντογκα μπορεί κανείς να πάει και με τα πόδια, περπατώντας πάνω στον πάγο.... ωπ, παρασύρθηκα, αρχίζει να θυμίζει τουριστική διαφήμιση της περιοχής.
Άλλωστε δεν ανήκε πάντα στη Ρωσία (και κατ' επέκταση στην τότε ΕΣΣΔ). Πέρασαν από κεί και σχεδόν όλες οι βόρειες φυλές, άλλες καταστρέφοντας και άλλες φτιάχνοντας το μοναστήρι..
Για να ακούσουμε όμως το κομμάτι, να πάρουμε και καμιά ιδέα ακόμη (ή να βρούμε κανένα καλοκρυμμένο μυστικό)



Θα ήθελα πολύ να μάθω τι είναι αυτό άραγε που ώθησε τους Piirpauke να γράψουν αυτό το φανταστικό κομμάτι. Να είναι το - πραγματικά υπέροχο- κτίριο του μοναστηριού? Να είναι ο ήχος από τα καμπαναριά του? (απ' όπου είπαμε και ο τίτλος)
Ή μήπως είναι η αύρα ενός μικρού νησιού, με αμμώδες έδαφος και με ψηλά δέντρα, στην άκρη μιας τεράστιας λίμνης.. η μαγεία των απλών πραγμάτων που έχουμε ξεχάσει να απολαμβάνουμε;
Δεν ξέρω. Αν ήμουν πιο ρομαντικός θα μπορούσα ίσως να γράψω ότι κατά διαστήματα μοιάζει και με κάτι σαν θρήνο για το αίμα που χύθηκε εκεί γύρω στα 1940 κατά το ΡωσοΦινλανδικο πόλεμο, έτσι δεν είναι; Όχι, όχι, υπερβολές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Blog Counter
Poker Blog