26/3/09

ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΟΣΟ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ


.. Ναι, φυσικά! Είναι ένας από τους στίχους του συναρπαστικά ευαίσθητου O Caroline των Matching Mole - του εξαιρετικού αλλά βραχύβιου συγκροτήματος που υπήρχε παράλληλα με τους Soft Machine, και απο το ομώνυμο έργο (1972). Άλλωστε, και το όνομα δεν ήταν τίποτε άλλο απο μια παραλλαγή του γαλλικού τίτλου της νουβέλας Soft Machine του Ουίλιαμ Μπάροουζ (La Machine Molle). Κοινός νους, ο Robert Wyatt, και το 'χετε καταλάβει πως κάποιοι είναι οι μόνιμοι συνταξιδιώτες μου σε αυτό το "σεργιάνι μου στον κόσμο", όπως θα έλεγε και ο ποιητής. Και να σκεφτεί κανείς πως πολλοί από αυτούς δεν έχουν κάνει ακόμη την εμφάνισή τους σε αυτή τη μικρή γωνιά του διαδικτύου...
Το βινύλιο το είχα βρει - αν θυμάμαι καλά - σε ένα δισκάδικο φημισμένο τότε για τις χαμηλές του τιμές, κάπου στην πλατεία Βάθης, μέσα του '82. Δεν είχα κανένα δίσκο των Soft Machine, ούτε υπήρχε στο δισκάδικο εκείνη τη μερα κανένας ("την άλλη βδομάδα θάρθει παραγγελία απο αμερική", μου 'χε πει ο ευγενικός κύριος στη "Νίκη"- έλα όμως που εγώ την άλλη μέρα έφευγα ξανά για Γιάννενα). Θα ξαναγύριζα στην Αθήνα τέλη του '84, φαντάρος, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία (εντάξει, δεν είναι απλά ιστορία, ειναι πολύ περισσότερα), όμως το καλό αυτό μαγαζί είχε ήδη απο τότε πάρει την κατιούσα. (Αν γνωρίζει κανείς την ιστορία του, θα ήθελα μου πει..)



O Caroline
David's on piano, and I may play on a drum
And we'll try to make the music work, we'll try to have some fun
But I just can't help thinking that if you were here with me
I'd get all my thoughts in focus and play more excitingly
I love you still - Caroline
I want you still - Caroline
I need you still - Caroline

If you call this sentimental crap you'll make me mad
Cause you know that I would not sing about some passing fad
And if my attempts at rhyming aren't convincing to your ear
Then memories betray you through the passing of the year
I love you still - Caroline
I want you still - Caroline
I need you still - Caroline

You must think it doubtful that I mean the words I sing
Or that all attempts to reach you this way could not mean a thing
But you must admit we both thought we'd be man and wife
And that I could make you happy for the best part of your life
I love you still - Caroline
I love you still - Caroline

1982.. Με το ένα πόδι στο πανεπιστήμιο και το άλλο στο αβέβαιο - πλην στρατιωτικού - μέλλον. Τουλάχιστον, έτσι φανταζόμουν τότε, όταν ξέχναγα τα - αρκετά - μαθήματα που είχαν συσσωρευτεί και που είχαν αρχίσει να μπαίνουν σε μια σειρά εκκαθάρισης. Για πολλές βδομάδες, 10ωρο ή 12ωρο διάβασμα, με ενα διάλλειμμα το μεσημεριανό φαγητό στη λέσχη και άλλο ένα το βραδινό, ή αν είχα ρυθμό ένα χαμπουργκερ απο την Μιχαήλ Αγγέλου - ήταν κοντά στο σπίτι που έμενα. Και οι φίλοι μου, το ίδιο.. Λες και πληρώναμε κάποιο τίμημα για τη ζωή που κάναμε, μια ζωή χωρίς τίποτε το ακραίο, με απλά πράγματα και συνήθειες. Με βόλτες στο μώλο, με κινηματογράφο σχεδόν κάθε μέρα (τεσσερις λεσχες είχαμε..) Βεντερς, Φασμπίντερ, Χέρτσογκ, Αγγελόπουλο, Όσιμα.. Εμείς, ποδόσφαιρο το Σάββατο και ταβερνούλα το βράδι και την Κυριακή στον ΠΑΣ, αν ήταν εντός το ματς... Και κάπου κει, "....Ο Caroline..." Με μια μελωδία που σου έφερνε τη μουσική του ..Χαπι Ντει στο μυαλό (απο τις σημαντικότερες ελληνικές ταινίες, 1976). Μια μουσική γεμάτη νοσταλγία για κάτι που ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΖΗΣΕΙ ΑΚΟΜΗ.
Μια μουσική για τα πράγματα που θα ερχόταν. Ένα ρέκβιεμ για τους ανθρώπους που γνωρίσαμε, αλλά και που θα γνωρίζαμε. Πόση δύναμη μπορεί να κρύβει η μουσική? Πως γίνεται ακόμη και τώρα, μετά απο τόσα χρόνια, αυτή η εύθραυστη φωνή του Wyatt, να τσακίζει τα κόκκαλα του μυαλού μου; Πως γίνεται αυτό το μεγάλο τραγούδι να εξακολουθεί ακόμη να μου φέρνει εικόνες όχι μόνο απο το παρελθόν, αλλά και απο τα όνειρα που συνήθιζα να κάνω τότε?
..ακόμη---

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Blog Counter
Poker Blog