25/3/09

ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ, ΘΑ ΣΟΥ ΧΑΡΙΣΑΝ ΕΝΑ ΡΟΛΟ'Ι' ΚΑΠΟΤΕ



Απο το εξαιρετικό άλμπουμ "Restos de un incendio" (2001) των Ισπανών Migala, ενός σχήματος που διαλύθηκε πριν απο πέντε περίπου χρόνια, ακούμε την ηχητική επένδυση που έφτιαξαν για το αριστούργημα του σπουδαίου αργεντίνου συγγραφέα Julio Cortázar (1914-1984) Preámbulo a las instrucciones para dar cuerda al reloj απο τη συλλογή
Historias de cronopios y famas (διαβάζει ο ίδιος ο συγγραφέας)



Preámbulo a las instrucciones para dar cuerda al reloj (1962)
Piensa en esto: cuando te regalan un reloj te regalan un pequeño infierno florido, una cadena de rosas, un calabozo de aire. No te dan solamente un reloj, que los cumplas muy felices, y esperamos que te dure porque es de buena marca, suizo con ancora de rubíes; no te regalan solamente ese menudo picapedrero que te ataras a la muñeca y pasearas contigo. Te regalan -no lo saben, lo terrible es que no lo saben-, te regalan un nuevo pedazo fragil y precario de tí mismo, algo que es tuyo, pero no es tu cuerpo, que hay que atar a tu cuerpo con su correa como un bracito desesperado colgandose de tu muñeca. Te regalan la necesidad de darle cuerda para que siga siendo un reloj; te regalan la obsesión de a atender a la hora exacta en las vitrinas de las joyerías, en el anuncio por la radio, en el servicio telefónico. Te regalan el miedo de perderlo, de que te lo roben, de que se caiga al suelo y se rompa. Te regalan su marca, y la seguridad de que es una marca mejor que las otras, te regalan la tendencia a comparar tu reloj con los demas relojes. No te regalan un reloj, tu eres el regalado, a tí te ofrecen para el cumpleaños del reloj.

και ως επίλογος, μια απόπειρα μετάφρασης απο μένα..
Eισαγωγή στις οδηγίες του πως να κουρδίσεις ένα ρολόι
Αναλογίσου: Όταν σου κάνουν δώρο ένα ρολόι, σου δίνουν μια μικρούλα ανθισμένη κόλαση, μια αλυσίδα από τριαντάφυλλα, ένα κελί αέρα. Δεν σου δίνουν απλά το ρολόι, χαρούμενα γενέθλια σε σένα και ελπίζουμε ότι θα κρατήσει γιατί είναι από καλή μάρκα, ελβετική, δεκαεφτά ρουμπίνια. Δεν σου δίνουν απλά αυτό το μικροσκοπικό πετροπελεκητή που θα σε δέσει από τον καρπό και θα περπατάει συνέχεια μαζί σου. Σου δίνουν – δεν το ξέρουν αυτό, είναι τρομερό πως δεν το γνωρίζουν – σου δίνουν ένα νέο εύθραυστο και πρόσκαιρο κομμάτι του εαυτού σου, κάτι που είναι δικό σου αλλά όχι κομμάτι από το σώμα σου., που πρέπει να το δέσεις πάνω στο σώμα σου με το λουρί του, σαν ένα απεγνωσμένο μικροσκοπικό χεράκι να κρατιέται από τον καρπό σου. Σου δίνουν τη δουλειά να το κουρδίζεις κάθε μέρα, μια υποχρέωση να το κουρδίζεις, ώστε να εξακολουθεί να είναι ένα ρολόι, σου δίνουν την ψύχωση να κοιτάς μέσα από τα παράθυρα του κοσμηματοπωλείου για να ελέγχεις την ακριβή ώρα, να την ελέγχεις από το ραδιόφωνο, να την ελέγχεις από το τηλέφωνο. Σου δίνουν το φόβο πως θα το χάσεις, πως κάποιος θα σου το κλέψει, το φόβο πως θα σου πέσει στο δρόμο και θα σπάσει. Σου δίνουν το δώρο της φίρμας και τη βεβαιότητα πως είναι καλύτερη φίρμα από τις άλλες, σου δίνουν την ώθηση να συγκρίνεις το ρολόι σου με άλλα ρολόγια.

Δεν σου δίνουν ένα ρολόι, εσύ είσαι το δώρο, εσένα χαρίζουν για τα γενέθλια του ρολογιού.

..--

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γεια χαρα Σωτηρη,
ευχαριστη εκπληξη η αναρτηση για τον Κορτασαρ, που κατα τη δικη μου παντως αποψη ειναι ενας υπερεκτιμημενος συγγραφεας.

Αυτη, οπως και ορισμενες παλαιοτερες αναρτησεις(B' παγκοσμιος πολεμος, Εβραιοι κλπ), καθως και το ενδιαφερον σου για το ζητημα της μνημης
με παρακινει να αναφερω εδω την υπαρξη δυο βιβλιων που θεωρω οτι θα σε ενδιεφεραν.
Προκειται για το
"Αουστερλιτς" του γερμανου W. G. SEBALD,
και την συλλογη διηγηματων "Κανεις δεν αναβε τις λαμπες" του Ουρουγουανου Felisberto Hernandez, συγγραφεα-κλειδι για αυτο που αργοτερα θα ονομαζοταν στη λογοτεχνια "μαγικος ρεαλισμος".

Σε χαιρετω
p.

Sotiris είπε...

Α! Σε υπερ-ευχαριστώ! Θα τα ψάξω πάραυτα.
Το θέμα της μνήμης ειναι κάτι που θεωρώ ως ενα απο τα σημαντικότερα της ανθρώπινης ύπαρξης. Σήμερα, είχα μάλιστα με δυο καλούς φίλους τη συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό. Απλά πρέπει κάποια στιγμή να "ανοίξω" λίγο το θέμα, μια και στη διάρκεια της ανθρώπινης εξέλιξης - ναι, ειρωνεία είναι - υπήρχαν αυτά τα μαζικά φαινόμενα της δίωξης κοινωνικών/φυλετικών/θρησκευτικών/πολιτικών κλπ ομάδων απο άλλες ομάδες στο ρόλο του ισχυρού. Kαι φυσικά υπάρχουν και όλα δείχνουν πως θα συνεχίσουν να υπάρχουν.
Ισως γι αυτό που και που βάζω και τις δικές μου μνήμες, που αν μη τι άλλο, είναι ανώδυνες......
...για όσους τις διαβάζουν (τουλάχιστον αυτό πιστεύω)
Θα είμαστε σε επαφή!
Χαιρετώ σε
Σωτήρης

QwfwqN είπε...

Μια χαρά μετάφραση έκανες (πέραν του ότι ρέει, έριξα μια ματιά και σ΄αυτή τνω εκδόσεων Ύψιλον που έχω διαθεσιμη). Και η μουσική δουλειά πάνω στη φωνή: πολύ καλό!

Sotiris είπε...

@QwfwqN: το cd το είχα ακούσει εδω και μερικά χρόνια (2002?) σε ενα δισκάδικο στο Μοναστηράκι (αυτό που άνοιξαν τα δυο αδέρφια που ήταν παλιά στου βασίλακα). Ψαχναμε με τη γυναίκα μου να βρούμε διάφορα που έχουμε ή δεν έχουμε στο μυαλό μας και το cd των Μιγκαλα ήταν τόσο έντονο που σε κάποια φάση δεν άντεξα και ρώτησα το παιδί με τα γυαλιά - ο ενας απο τα δυο αδέρφια. Μου αποκρίθηκε και μου είπε πως δεν έχει αλλο - ήταν δικό του. Αλλά με προέτρεψε: "Φίλε, όπου το βρεις χτύπα το! Κοιτα μήπως τόχει ο ...ταδε ή ο ...". Σε μια εποχή που όλοι είναι απρόσωποι, ο άνθρωπος αυτός έβαλε πάνω απο το δικό του όφελος τη μουσική που πρότεινε ο ίδιος σε έναν άγνωστο άνθρωπο.. Μεγαλεία, φίλε, που σου φτιάχνουν τη μέρα. Ειλικρινά, και να μην το έβρισκα, θα αισθανόμουν πως ήδη είχα πάρει περισσότερα απο αυτά που θα μου έδινε ο δίσκος...
υγ: βρέθηκε μετα απο 2 μέρες, σε μαγαζί με προσφορές, 8ευρω, εκεί που μου είχε πει. Ντράπηκα, αλλά το αγορασα.

 

Free Blog Counter
Poker Blog